omamaatila

Seija ja Eero Raudaskosken luomumaatila sijaitsee lähes Suomen keskipisteessä; Pohjois-Pohjanmaalla, Kärsämäen Sydänmaankylällä.

Maatilalla asuu Seijan ja Eeron lisäksi  enää Siri (16v). Muut lapset ovat jo maailmalla. Perheemme on useampana vuonna toiminut vaihto-oppilaiden isäntäperheenä, joten vaikka omat lapset ovatkin jo osin lentäneet pesästä, eletään arkea edelleen koulun ja nuorten ehdoilla. Highlandereiden lisäksi maatilalla on tyttöjen harrastehevosia sekä mustanvalkea koira Ringo. Ringo on seropi, joka osallistuu suurella innolla maatilan kaikkiin töihin, mihin vain pääsee mukaan.

Maatilamme on luomukarjatila, joka sijaitsee sotien jälkeen perustetulla asutustila-alueella. Vuosien saatossa tilaan on yhdistetty useampi naapuritila, joka antaa mahdollisuuden luomukarjatilan pitoon. Tilalla on peltoa n. 140 ha ja metsää n. 120 ha. Maatilalla pyritään arki pitämään hyvänä niin eläimillemme kuin perheellekin.

Raudaskosken maatilan naudat ovat luomu Highland Cattle -karjaa. Pitkäkarvaisia, pitkäsarvisia eläimiä, jotka kasvavat läpi vuoden vapaasti laidunalueillaan. Laitumilla eläimillä on käytössään myös metsälaitumet, lämmitetyt juomakupit sekä sääsuojat. Eläinten ravinto monipuolistuu, kun ne kesän kasvukaudella voivat nurmen ja korsirehun lisäksi syödä myös metsän antimia ja talvella metsä tarjoaa suojaa. Highland Cattle on ainut nautarotu, joka pystyy sääoloissamme laiduntamaan läpi vuoden.

Naapurikylällä on toinen luomu Highlander -tila (Alangon Highlander), jonka kanssa olemme aloittaneet yhteistyön Highlanderien kasvatuksessa. Yhdessä eläinten siirto on helpompaa, ja voimme myös hyödyntää Highland Cattle -karjan hoitoon kehitettyjä ja rakennettuja kärrejä, laitteita ja rakenteita paremmin. Ja onhan se mukava välillä katsella eläinlaumoja ja tarinoida toisen alan ammattilaisen kanssa.

Luomulihan suoramyynnin lisäksi maatilallamme toimeentuloa tulee myös matkailusta. Meillä on vuokrattavat lomahuvilat;  Villa Haliwilivau ja Villa Farmi.  Villa Haliwilivau sijaitsee Kärsämäen keskustan läheisyydessä joen rannalla. Se valmistui vuonna 2014  ja on moderni tasokas kokonaisuus. Tilaa on päähuvilan puolella noin 180 neliötä, jonka lisäksi tontilla on myös rantasauna; Selkäsauna. Villa Haliwilivaussa on tuplakoneistettu keittiö ja design-ratkaisuja sisustuksessa. Villa Farmi sijaitsee maatilamme yhteydessä. Se on maatilan entinen päärakennus ja rakennettu aikoinaan asutustilan päärakennukseksi. Tilaa on noin 16 neliötä, 4mh, keittiö, tilava tupa, suihku, sähkösauna ja wc. Villa Farmissa on uudet, napakat sängyt ja huvilan tyyli on kotoisan maalaishenkinen.

 

Ajo-ohje maatilalle löytyy klikkaamalla Suomen kartan kuvaa.

hevosajelu

highlander

seijan-vasikkaleiri

ylämaankarja