omamaatila

Seija ja Eero Raudaskosken luomumaatila sijaitsee lähes Suomen keskipisteessä; Pohjois-Pohjanmaalla, Kärsämäen Sydänmaankylällä.

Maatilalla asuu Seijan ja Eeron lisäksi  enää Siri (16v). Muut lapset ovat jo maailmalla. Perheemme on useampana vuonna toiminut vaihto-oppilaiden isäntäperheenä, joten vaikka omat lapset ovatkin jo osin lentäneet pesästä, eletään arkea edelleen koulun ja nuorten ehdoilla. Highlandereiden lisäksi maatilalla on tyttöjen harrastehevosia sekä mustanvalkea koira Ringo. Ringo on seropi, joka osallistuu suurella innolla maatilan kaikkiin töihin, mihin vain pääsee mukaan.

Maatilamme on luomukarjatila, joka sijaitsee sotien jälkeen perustetulla asutustila-alueella. Vuosien saatossa tilaan on yhdistetty useampi naapuritila, joka antaa mahdollisuuden luomukarjatilan pitoon. Tilalla on peltoa n. 140 ha ja metsää n. 120 ha. Maatilalla pyritään arki pitämään hyvänä niin eläimillemme kuin perheellekin.

Raudaskosken maatilan naudat ovat luomu Highland Cattle -karjaa. Pitkäkarvaisia, pitkäsarvisia eläimiä, jotka kasvavat läpi vuoden vapaasti laidunalueillaan. Laitumilla eläimillä on käytössään myös metsälaitumet, lämmitetyt juomakupit sekä sääsuojat. Eläinten ravinto monipuolistuu, kun ne kesän kasvukaudella voivat nurmen ja korsirehun lisäksi syödä myös metsän antimia ja talvella metsä tarjoaa suojaa. Highland Cattle on ainut nautarotu, joka pystyy sääoloissamme laiduntamaan läpi vuoden.

Naapurikylällä on toinen luomu Highlander -tila (Alangon Highlander), jonka kanssa olemme aloittaneet yhteistyön Highlanderien kasvatuksessa. Yhdessä eläinten siirto on helpompaa, ja voimme myös hyödyntää Highland Cattle -karjan hoitoon kehitettyjä ja rakennettuja kärrejä, laitteita ja rakenteita paremmin. Ja onhan se mukava välillä katsella eläinlaumoja ja tarinoida toisen alan ammattilaisen kanssa. Teemme yhteistyötä myös naapurikunnassa sijaitsevan Karhumaan tilan kanssa. Heilläkin on pitkä kokemus Highlandereiden kasvattamisesta ja ammattitaitoon voi aina luottaa. Useammalla tilalla saadaan myös enemmän kasvatettua eläimiä vastaamaan tulevaisuuden tarpeeseen.

Luomulihan suoramyynnin lisäksi maatilallamme toimeentuloa tulee myös matkailusta. Meillä on vuokrattava lomahuvila Villa Haliwilivau.  Villa Haliwilivau sijaitsee Kärsämäen keskustan läheisyydessä joen rannalla. Se valmistui vuonna 2014  ja on moderni tasokas kokonaisuus. Tilaa on päähuvilan puolella noin 180 neliötä, jonka lisäksi tontilla on myös rantasauna; Selkäsauna. Villa Haliwilivaussa on tuplakoneistettu keittiö ja design-ratkaisuja sisustuksessa.

Maatilan konekantaa on pyritty rajoittamaan käyttämällä tarvittaessa urakoitsijoita esim. rehunteossa. Myös kaivinkonetyöt on ulkoistettu, ja vanha kaivinkone odottaa uutta käyttötarkoitustaan. Jos emännältä kysytään, on kaivinkoneen tulevaisuus jossakin rautakeräilyssä, mutta isännällä saattaa olla muita suunnitelmia.

Vieraidemme kanssa saatamme käydä  traktorilla Highlanderi-ajelulla pellolla lauman keskellä. Silloin menemme traktorin ja peräkärryn kanssa tutustumaan eläimiin lähietäisyydellä. Ruisleipäpalat pussiin mukaan ja herkkusuut tulevat hakemaan makupaloja kädestä. Peräkärryssä tutustuminen on turvallisempaa molemmin puolin.

Kesän 2018 haasteisiin kuuluu maatilan pihan kunnostus. Myös Villa Haliwilivaussa jatkuu piha-alueen laitto, joten maatilantöiltä täytyy yrittää löytää aika pihatöillekin. Viime kesänä menimme läpi mittavan peltojen uudistuksen. Kantojen ja kivien keruu tuli kyllä määränsä päähän. Onneksi tänä vuonna on vuorossa vain pieni muutaman hehtaarin peruskunnostusala.

Ajo-ohje maatilalle löytyy klikkaamalla Suomen kartan kuvaa.

hevosajelu

highlander

seijan-vasikkaleiri

ylämaankarja