Lihan suoramyynti – Sydänmaan Highlander, Luomulihaa suoraan maatilalta

highlander

  • Luomua ja erikoispihvilihaa – hyvää ja mureaa
  • Riistamaisempaa kuin naudanliha, mutta miedompaa kuin hirvenliha
  • Karja kasvaa vapaana läpi vuoden tilavilla laidunmailla
  • Lihasonnit kasvavat puolta pitemmän ajan kuin naudat, mutta vastaavasti maku palkitsee!
  • Karjan ruokintaan ei käytetä viljaa tai soijaa. Vain monipuolista korsirehua.
  • Sisältää vähemmän rasvaa ja kolesterolia kuin naudanliha
  • Antibioottivapaata
  • Maista!

Hinnasto ja tilaukset Jakelupisteet

HIGHLAND CATTLE eli YLÄMAANKARJA- vapaana kasvanut

highlander-niityllä

Sydänmaan Highlander –tuotemerkillä tuotettu liha on Highland Cattlen eli Ylämaankarjan, vapaana kasvanutta luomulihaa. Eläimet ovat kasvaneet vapaina omissa laumoissaan, tilavilla laidunmailla. Eläimet ruokitaan korsirehuruokinnalla, eli heinällä ja ovat oikeaa ”niittysonnia”. Eläimiä pyritään kohtelemaan lempeästi ja rauhallisesti, välttäen turhan stressin tuottamista. Ruokinnalla ja hoidolla pyritään tukemaan eläimen terveyttä. Pihvieläimet kasvavat ja elävät noin 2-3 kertaa pitempään kuin muut vastaavat rodut ennenkuin ne saavuttavat tavoitepainonsa. Tehotuotannosta ei todellakaan voi puhua näiden eläinten kohdalla.

Highland Cattle kuuluu alkuperäisrotuihin ja on kotoisin Skotlannin Ylämailta. Niinpä sen toinen nimi onkin Ylämaankarja. Eläimillä on pitkät, uljaat sarvet ja mahtava, usein silmätkin peittävä ”tukka”. Highlanderin turkissa on pörröinen aluskarva, joka toimii hyvänä lämpöeristeenä ja saa nämä eläimet näyttämään hellyttävän suloisilta. Päällyskarvat ovat pitkiä ja toimivat sadetakin tavoin; kosteus valuu selästä alas kastelematta aluskarvaa. Eläin vaihtaa karvansa keväällä, silloin paksu talvikarva vaihtuu viileämpään ja ohuempaan kesämallistoon. Sen ansiosta Highland Cattle -karja pystyy olemaan vapaana laitumillaan läpi vuoden! Talvelle paksu talviturkki ja kesäksi viileä kesäpeite. Highland Cattle -karjamme on  vapaana kasvanut.

Hurjasta ulkonäöstä huolimatta Highland Cattle – eläimet ovat lauhkeita. Ne kesyyntyvät helposti ja kiintyvät hoitajiinsa sekä kotilaitumiin. Jopa sonnilauman seassa voi työskennellä rauhassa. Ainoastaan poikimisten aikaan on syytä varoa säikäyttämästä juuri poikinutta emoa. Koska rodulla on vahva emovietti, ei äidin kärsivällisyyttä ole syytä ensimmäisten päivien aikana liikaa testata. Sen jälkeen emot yleensä tuovat itse uudet vasikat näytille. Emot hoitavat yhdessä vasikoita, ja käyttävät ruokailemaan lähtiessään vasikkalaumassa lastenhoitajia. Poikima-apua tai muita toimenpiteitä tarvitaan harvoin. Vain muutaman kerran on poikimista jouduttu hieholla auttamaan. Vasikat ovat pieniä ja suloisia syntyessään, mutta kasvavat nopeasti.

Ylämaankarja syö korsirehua. Väkirehua Ylämaankarja ei tarvitse.  Juuri vieroitetut vasikat kesyyntyvät helpommin ruisleipäpalojen avulla. Parhaiten vasikat tottuvat ihmisiin emon esimerkin avulla; kun emo tulee luottavaisesti luoksemme, seuraa vasikka todennäköisesti esimerkkiä.

Meidän tilallemme Highlanderit ovat tuoneet elinkeinon lisäksi paljon muutakin. Koko toiminnan on pakko olla kannattavaa ja perustua kestäviin perusteisiin, mutta tilallamme se ei ole sulkenut pois myöskään ympäristöstä, ihmisistä ja eläimistä välittämistä.

Suomessa rotu on vielä harvinainen, niinpä ostopäätöksellä tuet tämän hellyttävän rodun mahdollisuuksia suomalaisessa maataloudessa, kiitos sinulle siitä!

SYDÄNMAAN HIGHLANDER – vapaana kasvanutta luomua!

myytävät-eläimet

Seija ja Eero Raudaskosken tila sijaitsee lähes Suomen keskipisteessä; Kärsämäen Sydänmaankylällä. Raudaskosken tilalla on noin 200 eläimen Highland Cattle –karja. Eläimet kasvavat vapaasti läpi vuoden laidunalueillaan, joissa eläimillä on käytettävissä myös metsälaitumia. Sääsuojat ja lämmitetyt juomakupit mahdollistavat eläinten laiduntamisen läpi vuoden. Eläinten ravinto monipuolistuu, kun ne kesän kasvukaudella voivat nurmen ja korsirehun lisäksi syödä myös metsän antimia.

Koska eläimet soveltuvat hyvin maisemanhoitotöihin, hoitavat laumat myös perinnebiotooppialueita. Eläinten laidunnus ja monipuolisen nurmen luomutuotanto monipuolistavat alueen kasvi- ja eläinkantaa. Eläimet ovat rauhallisia laumaeläimiä, jotka oppivat luottamaan hoitajiinsa ja kotiutuvat kotilaitumilleen. Highland Cattlen kanssa työskennellessä täytyy molemminpuolinen luottamus olla kunnossa – suuri sonni painaa aina paljon, eläimet ovat uskomattoman nopeita ja ketteriä, joten viisas hoitaja vahvistaa eläinten lempeää luonnetta hyvällä kohtelulla.

LUOMULIHA

Sydänmaan Highlander -tuotemerkillä myydään highlanderin luomulihaa. Highland Cattlen liha on arvostettua, terveellistä ja hyvän makuista. Siitä valmistuvat vaativammatkin juhlaruoat ja jauheliha on mureutensa ansiosta myös lasten suosiossa. Highland Cattlen liha sisältää vielä vähemmän rasvaa ja kolesterolia kuin muu naudanliha, mutta enemmän rautaa ja proteiinia.

Highland Cattlen luomueläimet lähtevät tilalta teurastamon kautta leikkaamoon, missä lihat pakataan vakuumipakkauksiin. Maatilalla on kylmäkuljetusauto, jolla varmistetaan kylmäketjun katkeamattomuus asiakkaalle saakka.

Valikoimissamme on jauhelihaa, paistikuutioita ja -suikaleita, pihvejä, paisteja, luuta sisältäviä erikoistuotteita sekä filettä, makkaraa ja kokolihasäilykkeitä.

Jauheliha pakataan 0,6kg ja 2,0kg:n vakuumipakkauksiin. Pakkauksen voi kotona avata ja pakastaa sitten sopivina annospakkauksina. Jauheliha ei vaadi raakakypsytystä. Myös jauheliha sisältää vähemmän rasvaa, joten paistettaessa voi pieni rasva- tai öljylisä olla tarpeen. Pieniä määriä on saatavana myös 20% jauhelihaa 0,6kg:n pakkauskoossa. Tilallamme kasvatetaan sonnien lisäksi myös teurashiehoja, joka mahdollistaa vähän rasvaisemman jauhelihan saannin.

Jokaisessa paketissa on päivämäärämerkintä, josta ilmenee lihan säilymisaika paketissa jääkaappilämpötilassa.

Kokoliha kannattaa raakakypsyttää kotona jääkaapissa noin 2 viikkoa. Vakuumipakkauksia ei saa avata kesken raakakypsennyksen! Mikäli pakkaukseen pääsee ilmaa, on liha välittömästi käytettävä tai käsiteltävä.

Highland Cattlen fileet ovat lihan aatelia. Fileet pakataan noin 1 kg vakuumipakkauksiin.

liharuoka1

liharuoka2

liharuoka3!