omamaatila

Seija ja Eero Raudaskosken luomumaatila sijaitsee lähes Suomen keskipisteessä; Pohjois-Pohjanmaalla, Kärsämäen Sydänmaankylällä.

Maatilalla asuvat Seija ja Eero enää kahdestaan.  Lapset ovat jo maailmalla, osa opiskelee ja osa työelämässä.

Eero on tilan ”lehmänhermoinen” isäntä. Ja hän tarvitseekin kärsivällisyyttä eläväisen ja toimeliaan perheensä kanssa. Meidän perheessä on aina projekteja ja suunnitelmia meneillään, johon lapsenlapset tuovat välillä myös oman panoksensa mukaan. Eero viihtyy ihmisten parissa, mutta välillä lähtee mielellään metsäkämpille tai kävelemään karjan pariin. Ehkä siellä on hyvä ladata taas akkuja.

Seija on tilan hätäilevä ja huolehtiva emäntä. Siinä, missä isäntä ottaa rauhallisesti, hätäilee emäntä siitäkin edestä. Töistä, lapsista, eläimistä, aiheitahan maatilalla riittää.

Perheessämme on yhteensä 5 lasta perheineen ja 10 lastenlasta. Sen lisäksi perheeseemme kuuluu 4 vaihto-oppilasta, jotka asuvat eri maissa, mutta jotka saivat paikan sydämistämme ja perheestämme vaihtarivuosiensa aikana.

Maatilamme on luomukarjatila, joka sijaitsee sotien jälkeen perustetulla asutustila-alueella. Vuosien saatossa tilaan on yhdistetty useampi naapuritila, joka antaa peltopinta-alan riittävyyden vuoksi mahdollisuuden luomukarjatilan pitoon. Tilalla on peltoa n. 209 ha ja metsää n. 120 ha. Maatilalla pyritään arki pitämään hyvänä niin eläimillemme kuin perheellekin. Luomussa tilamme on ollut jo kauan, miltei luomuviljelyn yleistymisestä alkaen.

Raudaskosken maatilan naudat ovat luomu Highland Cattle -karjaa. Pitkäkarvaisia, pitkäsarvisia eläimiä, jotka kasvavat läpi vuoden vapaasti laidunalueillaan. Laitumilla eläimillä on käytössään myös metsälaitumet, lämmitetyt juomakupit sekä sääsuojat. Eläinten ravinto monipuolistuu, kun ne kesän kasvukaudella voivat nurmen ja korsirehun lisäksi syödä myös metsän antimia ja talvella metsä tarjoaa suojaa. Highland Cattle on ainut nautarotu, joka pystyy sääoloissamme laiduntamaan läpi vuoden.

Luomulihan suoramyynnin lisäksi maatilallamme toimeentuloa tulee myös matkailusta. Meillä on vuokrattava lomahuvila Villa Haliwilivau, Metsäkämppä Eräikkuna ja Torppa.

Villa Haliwilivau sijaitsee Kärsämäen keskustan läheisyydessä joen rannalla. Se valmistui vuonna 2014  ja on moderni tasokas kokonaisuus. Tilaa on päähuvilan puolella noin 180 neliötä, jonka lisäksi tontilla on myös rantasauna; Selkäsauna. Villa Haliwilivaussa on tuplakoneistettu keittiö ja design-ratkaisuja sisustuksessa.

Metsäkämppä Eräikkuna 2020 valmistui syksyllä 2020. Harvinaislaatuiseen uuden ajan kokonaisuuteen kuuluu uuden kämpän lisäksi myös entinen metsäkämppä, joka remontoitiin ja otettiin matkailukäyttöön syksyllä 2019. Metsäkämppä Eräikkuna sijaitsee keskellä metsää, metsälammen rannalla. Maasto on jäkäläkangasta ja tontilla on hiekkaranta. Kohteessa on myös lammen rannalla metsäsauna. Metsäkämppä Eräikkuna sopii 1-6 henkilön majoitukseen. Metsäkämppä Eräikkuna tarjoaa metsälomaluksusta.

Torppa on maatilan entinen päärakennus. Se kävi läpi muodonmuutoksen syksyllä 2021. Torpassa on 4 makuuhuonetta, iso tupa, keittiö, sosiaalitilat ja sauna. Ulkona on ulkosauna ja palju. Sänkyjä löytyy 1 parisänky ja 6 yksittäistä sänkyä.

Ajo-ohje maatilalle löytyy klikkaamalla Suomen kartan kuvaa.

hevosajelu

highlander

seijan-vasikkaleiri

ylämaankarja