omamaatila

Seija ja Eero Raudaskosken luomumaatila sijaitsee lähes Suomen keskipisteessä; Pohjois-Pohjanmaalla, Kärsämäen Sydänmaankylällä.

Maatilalla asuu Seijan ja Eeron lisäksi  enää Siri (17v). Muut lapset ovat jo maailmalla.  Highlandereiden lisäksi maatilalla on tyttöjen harrastehevosia sekä mustanvalkea koira Ringo. Ringo on seropi, joka osallistuu suurella innolla maatilan kaikkiin töihin, mihin vain pääsee mukaan.

Eero on tilan ”lehmänhermoinen” isäntä. Ja hän tarvitseekin kärsivällisyyttä eläväisen ja toimeliaan perheensä kanssa. Meillä on ääntä ja elämää, johon lapsenlapset tuovat välillä myös oman panoksensa mukaan. Eero viihtyy ihmisten parissa, mutta välillä lähtee mielellään koiran kanssa metsäkämpille tai kävelemään karjan pariin. Ehkä siellä on hyvä ladata taas akkuja.

Seija on tilan hätäilevä ja huolehtiva emäntä. Siinä, missä isäntä ottaa rauhallisesti, hätäilee emäntä siitäkin edestä. Töistä, lapsista, eläimistä, aiheitahan maatilalla riittää. Seija harrastaa isännän sanoin ”aina jotain omituista”. Niinkuin nyt opiskelee omaksi ilokseen psykologiaa.

Perheessämme on yhteensä 5 lasta perheineen ja 9 lastenlasta. Sen lisäksi perheeseemme kuuluu 4 vaihto-oppilasta, jotka asuvat eri maissa, mutta jotka saivat paikan sydämistämme ja perheestämme vaihtarivuotensa aikana.

Maatilamme on luomukarjatila, joka sijaitsee sotien jälkeen perustetulla asutustila-alueella. Vuosien saatossa tilaan on yhdistetty useampi naapuritila, joka antaa mahdollisuuden luomukarjatilan pitoon. Tilalla on peltoa n. 140 ha ja metsää n. 120 ha. Maatilalla pyritään arki pitämään hyvänä niin eläimillemme kuin perheellekin.

Raudaskosken maatilan naudat ovat luomu Highland Cattle -karjaa. Pitkäkarvaisia, pitkäsarvisia eläimiä, jotka kasvavat läpi vuoden vapaasti laidunalueillaan. Laitumilla eläimillä on käytössään myös metsälaitumet, lämmitetyt juomakupit sekä sääsuojat. Eläinten ravinto monipuolistuu, kun ne kesän kasvukaudella voivat nurmen ja korsirehun lisäksi syödä myös metsän antimia ja talvella metsä tarjoaa suojaa. Highland Cattle on ainut nautarotu, joka pystyy sääoloissamme laiduntamaan läpi vuoden.

Naapurikylällä on toinen luomu Highlander -tila (Salonurmen maatila), jonka kanssa olemme aloittaneet yhteistyön Highlanderien kasvatuksessa. Yhdessä eläinten siirto on helpompaa, ja voimme myös hyödyntää Highland Cattle -karjan hoitoon kehitettyjä ja rakennettuja kärrejä, laitteita ja rakenteita paremmin. Ja onhan se mukava välillä katsella eläinlaumoja ja tarinoida toisen alan ammattilaisen kanssa.

Luomulihan suoramyynnin lisäksi maatilallamme toimeentuloa tulee myös matkailusta. Meillä on vuokrattava lomahuvila Villa Haliwilivau sekä Metsäkämppä Eräikkuna.  Villa Haliwilivau sijaitsee Kärsämäen keskustan läheisyydessä joen rannalla. Se valmistui vuonna 2014  ja on moderni tasokas kokonaisuus. Tilaa on päähuvilan puolella noin 180 neliötä, jonka lisäksi tontilla on myös rantasauna; Selkäsauna. Villa Haliwilivaussa on tuplakoneistettu keittiö ja design-ratkaisuja sisustuksessa.

Metsäkämppä Eräikkuna remontoitiin ja otettiin matkailukäyttöön syksyllä 2019. Se on uniikki pieni kämppä keskellä metsää, metsälammen rannalla. Maasto on jäkäläkangasta. Kohteessa on myös lammen rannalla metsäsauna. Metsäkämppä Eräikkuna sopii 1-4 henkilön majoitukseen.

Ajo-ohje maatilalle löytyy klikkaamalla Suomen kartan kuvaa.

hevosajelu

highlander

seijan-vasikkaleiri

ylämaankarja