Vuokrattavana – Metsäkämppä eräikkuna

Uniikki kohde metsässä, metsälammen rannassa.

Metsäkämppä Eräikkuna 2020 rakennetaan parhaillaan. Varauksia otetaan vastaan 1.9 alkavalle syksylle ja loppukesän 2020 markkinointi aloitetaan, kun valmistuspäivä on tiedossa. Viikonlopun hinta tulee olemaan 350€ ja viikkohinta 500€

Metsäkämppä Eräikkuna sijaitsee jäkäläkankaisessa metsässä, lammen ja puron varrella. Kävelymatkaa on kauniin kangasmetsän läpi pitkin polkua muutamia satoja metrejä. Sitä ennen on ajettu metsäautotietä muutamia kilometrejä. Kaikki tämä kannattaa. Kohde on luonnonkauniilla paikalla, helppokulkuisessa kangasmetsässä. Metsäkämppä Eräikkuna on nimensä mukaisesti ikkuna erämaahan.

Metsäkämppä Eräikkuna sijaitsee jäkäläkankaisessa metsässä

Kohteessa on syksyllä 2019 remontoitu pieni ja vanha metsäkämppä, jonka yhteydessä lasitetulla terassilla takka. Lisäksi lammen rannassa on myös metsäsauna. Kylpyvesi haetaan saunaan luonnonlähteestä, joten vesi on puhdasta. Sekä mökki että saunarakennus sijaitsevat lammen rannassa ja niitä yhdistää pieni silta, joka kulkee puron yli.

Metsäkämpän takka.

Kämpässä on nukkumaparvi 2-3 hengelle. Parvella patjat, pari varapeittoa ja muutama tyyny. Alakerrassa on vuodesohva patjalla 1 henkilölle, sekä kamiina ja pirtinpöytäryhmä. Kahvipannu, kattila, paistinpannu, -lasta ja veitsi löytyvät, samoin jonkin verran kynttilöitä ja tulitikut. Muut varusteet sekä juomavesi kannattaa tuoda tullessaan. Metsäkämppä Eräikkunassa mahtuu yöpymään 2-4 henkilöä.

Metsäkämppä Eräikkunan tarina:

Olipa kerran pienten Metsäkämppien ryhmä. Ne kaikki sijaitsivat vähän kauempana päätilasta, hevosmatkan päässä. Kämppien malli ja muoto vaihteli, mutta ylimääräisiä neliöitä niissä ei juuri ollut. Sillä suurin osa niistä rakennettiin sotien jälkeen helpottamaan metsäsavotalla käyntiä.

Tälläkin alueella, missä Metsäkämppä Eräikkuna sijaitsee oli aikoinaan useita metsäkämppiä. Asutustiloille oli annettu maatilan rakennuspaikan ympäriltä pienempi metsä, josta raivattiin peltoja sitä mukaa, kun voimat antoivat myöten. Varsinainen päämetsä sijaitsi muutaman kilometrin päässä syrjässä. Talvet olivat välillä hyvinkin kylmiä ja savotalla kulkiessa pelkkää nuotiota parempi oli päästä kämpän tulisijan suojaan lämmittelemään. Välillä kenties yöpymäänkin. Mutta pienuudestaan huolimatta metsäkämpillä oli suuri vastuu. Ne auttoivat pitämään perheet leivänsyrjässä ja mahdollistivat osaltaan maan jälleenrakennuksen. Kyllä se vetää hiljaiseksi vieläkin, kun hetkeksi pysähtyy miettimään. Näistä alkuperäisistä metsäkämpistä ei taida olla montaakaan enää pystyssä. Vuodet ovat vierineet ja metsä ottanut omansa.

Metsäkämppä lämpeää talvellakin.

Metsän merkitys on suomalaisille ollut aina suuri. Leipää se tuo vieläkin ja nyt auttaa meitä myös selviämään aikamme haasteista tarjoamalla irtiottoa stressistä. Tutkimusten mukaan vointimme paranee metsässä liikkuessamme. ”Elävä luontoyhteys liittyy ahdistuksen vähäisyyteen, onnellisuuteen ja elämän merkitykselliseksi kokemiseen, osoittaa meta-analyysi vuodelta 2014. Japanilaisen tutkimuksen mukaan luonnossa käyminen myös lisää elinvuosia.” (Tiede-lehti 2/2019) Annan itselleni luvan tehdä johtopäätöksen, että hienoja ja tarpeellisia paikkoja nämä metsäkämpät edelleen. Toivottavasti tulevaisuudessa löydämme uuden tavan tarvita metsää ja uudenlaisia metsäkämppiä.

Eräkämpän metsäistä maastoa.

Perheemme on osaltaan ottanut tämän haasteen vastaan. Keväällä 2020 aloitamme rakentamaan uuden, matkailukäyttöön suunnitellun Metsäkämpän nykyisen viereen. Alkuperäiset metsäkämpät tällä alueella oli tarkoitettu metsätöissä työskentelevien taukopaikoiksi ja suurin osa niistä rakennettiin 1950 ja 1960 luvuilla. Ne vastasivat oman aikakautensa tarpeisiin ja edustivat sen kauden rakennuskulttuuria. Nyt suunnittelun alla on Metsäkämppä kaks-nolla-kaks-nolla. Millainen on 2020-luvun päivitetty versio?

Itse olemme innoissamme tästä mahdollisuudesta päästä luomaan mahdollista uutta perinnettä Suomeen. Metsät ovat aina kuuluneet suomalaiseen identiteettiin ja nyt pyrimme luomaan jotain uutta, joka mahdollistaa uuden tavan viihtyä ja rentoutua metsässä. Onko tästä haastajaksi kesämökkiperinteellemme? Onko metsäkämppä tulevaisuuden uusi vapaa-ajan The Juttu?

Ainakin Metsäkämppä Eräikkunalla on hyvät edellytykset siihen. Sinä päätät, mikä on metsäkämppäperinteemme tulevaisuus. Voit äänestää jaloillasi; mennään metsään!

Ota yhteyttä ja varaa