Vuokrattavana – Metsäkämppä eräikkuna

Uniikki kohde metsässä, metsälammen rannassa.

Metsäkämppä Eräikkuna on syksyllä 2020 valmistunut uusi metsälomakohde.

Kohteeseen kuuluu uusi Eräikkuna rakennus, vanha Metsäkämppä sekä Metsäsauna. Uusi ja vanha kämppä yhdistyvät kävelysillalla. Uudisrakennuksessa on leivinuuni ja hella, vanhassa kamina ja lasiverannalla takka. Lisäksi ulkoterassilla on kaasugrilli.

Uudessa kämpässä aikuisten kerrossängyt, joista kaksi on 140 x 200 ja toiset kaksi 120 x 220. Eli tilaa on hyvin sekä leveydessä että pituudessa. Vanhassa kämpässä parvella on kaksi patjaa ja alakerrassa yksi sänky ja vuodesohva.

Kämpällä on aurinkosähköt. Jääkaappi on toiminnassa aurinkokennojen mahdollistaman ajan ja talvella kylmäsäilytys toimii kylmälaukuissa terassilla. Kaivovesi on kirkasta ja puhdasta, vesianalyysi valmistui kesäkuussa 2021. Kaivovettä käytetään juoma-, talous- ja saunavedeksi. Lammen vesi on humuspitoista, joten sitä emme suosittele saunavedeksi.

Lisätiedot ja varauskalenteri löytyy nettimokki.com ja kohteen numero on 2456. Tai löytyy myös kirjoittamalla hakukenttään Metsäkämppä Eräikkuna. Kuvia myös fb sivullamme: Metsäkämppä Eräikkuna. Hinta on 200€/vrk, 350€/viikonloppu, 400€/pidennetty viikonloppu (to-su tai pe-ma) ja 500€/viikko. Suosittelemme kohdettamme lämpimästi, kun haluat viettää laatuaikaa puolisosi kanssa tai reipasta yhteistä aikaa ystäviesi kanssa. Silloin Metsäkämppä Eräikkuna on parhaimmillaan. Tervetuloa metsälomalle Kärsämäelle!

Metsäkämppä Eräikkuna sijaitsee jäkäläkankaisessa metsässä, lammen ja puron varrella. Hyvän kelin aikaan kohteeseen pääsee autolla kohtuullisen lähelle huoltotietä pitkin. Kohde on luonnonkauniilla paikalla, helppokulkuisessa kangasmetsässä. Metsäkämppä Eräikkuna on nimensä mukaisesti ikkuna erämaahan.

Metsäkämppä Eräikkuna sijaitsee jäkäläkankaisessa metsässä

Kohteessa on syksyllä 2020 valmistunut uusi tämän vuosikymmenen Metsäkämppä 2020, sekä syksyllä 2019 remontoitu vanha metsäkämppä, jonka yhteydessä lasitetulla terassilla takka. Lisäksi lammen rannassa on myös metsäsauna sekä laituri ja laituriterassi. Kylpyvesi haetaan saunaan kaivosta. Sekä mökit että saunarakennus sijaitsevat lammen rannassa ja niitä yhdistää pieni silta, joka kulkee puron yli.

Vanha metsäkämppä vasemmalla, takana uusi Eräikkuna.

Metsäkämppä Eräikkunan varustukseen kuuluu astiat 6 hengelle, sekä yleisimmät ruoanlaittovälineet. Liinavaatteiden, pyyhkeiden ja laudeliinojen lisäksi voi mukaan pakata myös taskulamput, lyhtykynttilöitä, saunan terassin penkille istuinpyyhe sekä lattialle jalkapyyhe viileinä aikoina. Saunatakki ja mukavat sisäkengät/tossut mökkien välillä liikkumiseen kävelysillan kautta lisäävät käyttömukavuutta.

Metsäkämppä Eräikkunan uusi osa

Metsäkämppä Eräikkunan tarina:

Olipa kerran pienten Metsäkämppien ryhmä. Ne kaikki sijaitsivat vähän kauempana päätilasta, hevosmatkan päässä. Kämppien malli ja muoto vaihteli, mutta ylimääräisiä neliöitä niissä ei juuri ollut. Sillä suurin osa niistä rakennettiin sotien jälkeen helpottamaan metsäsavotalla käyntiä.

Tälläkin alueella, missä Metsäkämppä Eräikkuna sijaitsee oli aikoinaan useita metsäkämppiä. Asutustiloille oli annettu maatilan rakennuspaikan ympäriltä pienempi metsä, josta raivattiin peltoja sitä mukaa, kun voimat antoivat myöten. Varsinainen päämetsä sijaitsi muutaman kilometrin päässä syrjässä. Talvet olivat välillä hyvinkin kylmiä ja savotalla kulkiessa pelkkää nuotiota parempi oli päästä kämpän tulisijan suojaan lämmittelemään. Välillä kenties yöpymäänkin. Mutta pienuudestaan huolimatta metsäkämpillä oli suuri vastuu. Ne auttoivat pitämään perheet leivänsyrjässä ja mahdollistivat osaltaan maan jälleenrakennuksen. Kyllä se vetää hiljaiseksi vieläkin, kun hetkeksi pysähtyy miettimään. Näistä alkuperäisistä metsäkämpistä ei taida olla montaakaan enää pystyssä. Vuodet ovat vierineet ja metsä ottanut omansa.

Metsäsauna

Metsän merkitys on suomalaisille ollut aina suuri. Leipää se tuo vieläkin ja nyt auttaa meitä myös selviämään aikamme haasteista tarjoamalla irtiottoa stressistä. Tutkimusten mukaan vointimme paranee metsässä liikkuessamme. Annan itselleni luvan tehdä johtopäätöksen, että hienoja ja tarpeellisia paikkoja nämä metsäkämpät edelleen. Toivottavasti tulevaisuudessa löydämme uuden tavan tarvita metsää ja uudenlaisia metsäkämppiä.

Eräkämpän metsäistä maastoa.

Alkuperäiset metsäkämpät tällä alueella oli tarkoitettu metsätöissä työskentelevien taukopaikoiksi ja suurin osa niistä rakennettiin 1950 ja 1960 luvuilla. Ne vastasivat oman aikakautensa tarpeisiin ja edustivat sen kauden rakennuskulttuuria.

Syksyllä 2020 valmistui uusi, matkailukäyttöön suunniteltu Metsäkämppä 2020 entisen Metsäkämpän viereen. Itse olemme innoissamme tästä mahdollisuudesta päästä luomaan mahdollista uutta perinnettä Suomeen. Metsät ovat aina kuuluneet suomalaiseen identiteettiin ja nyt pyrimme luomaan jotain uutta, joka mahdollistaa uuden tavan viihtyä ja rentoutua metsässä. Onko tästä haastajaksi kesämökkiperinteellemme? Onko metsäkämppä tulevaisuuden uusi vapaa-ajan The Juttu?

Ainakin Metsäkämppä Eräikkunalla on hyvät edellytykset siihen. Sinä päätät, mikä on metsäkämppäperinteemme tulevaisuus. Voit äänestää jaloillasi; mennään metsään!

Vanha metsäkämppä ja terassi. Takana metsäsauna.
Oleskelutilasta on suora näkymä lammelle
Aikuisten kerrossängyt. Vasemman puoleiset ovat 140 x 200 ja oikean puoleiset 120 x 220. Sängyt ovat tukevat ja hyvät nukkua.
Ulkoterassilla. Metsäkämpällä on luontainen hiekkaranta ja ympärillä kasvava metsä on jäkäläkangasta. Saunalta on laituri lampeen.

Ota yhteyttä ja varaa