Metsäkämppä Eräikkuna järveltä päin kuvattuna

Vuokrattavana – Metsäkämppä Eräikkuna

Metsäloma on jotain extraa

Ota yhteyttä ja varaa

Metsäkämppä Eräikkuna on uusi, uniikki metsälomakohde kangasmetsämaastossa lammen rannalla. Metsäkämppä palvelee toukokuun alusta lokakuun loppuun.

Tässä kohteessa on helppo viihtyä, vaikkei olisikaan varsinainen erätaitaja. Olemme pyrkineet luomaan Metsäkämpälle mukavaa metsäluksusta. Pihassa on kävelysillat, joiden ansiosta liikkuminen on helppoa, eikä sisälle kantaudu hiekkaa. Uuden kämpän kiintokalusteet on itse puusta tehdyt, nykyaikaiset ja metsäkämpälle suunnitellut. Leivinuuni ja puuhella antavat mukavaa lämpöä viileillä ilmoilla. Aurinkosähköt mahdollistavat jääkaapin, kahvinkeittimen ja radion käyttämisen sekä puhelinten akkujen lataamisen sekä myös uniapnea-laitteiden käytön. Keittiöstä löytyy astiat ja ruoanlaittovälineet. Kesäkeittiössä takkaterassilla on lisäksi kaasuliesi ja -uuni. Vesi tulee kaivosta ja on juontikelpoista. Metsäkämpällä on uudenaikainen rivitalohuussi. Siisti ja mukava käyttää. Kohteen suunnittelussa ja rakentamisessa on otettu huomioon ympäristö- ja hiilijalanjälki näkökulmat. (Mökkikansiosta voit lukea lisätietoja)

Kohteessa on uusi 2020 -luvun metsäkämppä, sekä vanhempi, vuonna 2019 remontoitu metsäkämppä ja metsäsauna. Yhdessä nämä rakennukset muodostavat Metsäkämppä Eräikkunan. Henkilömääräksi suosittelemme 1-4 (6) henkilöä. Lemmikit ovat tervetulleita.

Suomessa on pitkä historia metsäkämppien käytössä. Ajat ovat muuttuneet ja nyt metsät tarjoavat myös lomaa, rentoutusta ja hyvinvointia. Sinä päätät mikä on metsäkämppäperinteen tulevaisuus. Voit äänestää jaloillasi: Mennään metsään!

Hinnasto

Viikko (ma-su)570€ / 26.6.23 – 20.8.23 600€/vko
Viikonloppu (pe-su) tai 2 yötä viikolla400€
Pidennetty viikonloppu (to-su tai pe-ma)450€
Arkiviikolla ma-pe400€
Vuorokausi260€
Päivätilaisuus100€
Päivätilaisuus + sauna200€
Juhannus700€
  
LISÄPALVELUT 
Liinavaatteet10€/hlö
Loppusiivous70€
Sauna valmiiksi lämmitettynä50€

Uusi kämppä

Uuden kämpän toiminnot jakautuvat etuosan oleskelu/ruokailutilaan, takaosan makuutilaan ja sivulla sijaitsevaan keittiöön. Oleskelutilassa on sohva ja lepotuolit, suuret ikkunat ja näkymä suoraan lammelle. Ruokailutilassa on 6 hengen pirtinpöytä. Makuutilassa on aikuisten tukevatekoiset, leveät kerrossängyt. Kaksi sängyistä on 140 x 200cm ja toiset kaksi 120 x 220cm, jotta myös pitemmille majoittujille on hyvin tilaa. Vuoteissa on patjat, peitteet ja tyynyt. Liinavaatteet, pyyhkeet ja laudeliinat tuodaan itse.

Keittiössä on astiat noin 6 hengelle, sekä perus ruoanvalmistusvälineet. Jääkaappi-pakastin sekä kahvinkeitin toimivat aurinkosähköllä, joten myöhään syksyllä kylmäsäilytys siirtyy tuulikaapin kylmälaukkuihin ja kahvit keitetään puuhellalla pannukahvina. Uusi kämppä lämmitetään leivinuunilla ja hellalla. Helteillä kämppää saa jäähdytettyä tuulettimella ja jäähdyttimellä.

Vanha kämppä

Vanhassa kämpässä on yläkerran parvella kaksi patjaa, alakerrassa vuodesohva sekä laveri. Vanha kämppä lämpiää kamiinan avulla

Vanhan kämpän lasiterassilla on kesäkeittiö, takka ja ruokailutila. Varsinkin helteillä ruoanlaitto on usein mukavampaa kesäkeittiön kaasuhellalla.

Lisäksi ulkoterassilla on kaasugrilli, jossa myös keittotaso. Vanhan kämpän ulkoseinustalla on kesätiskipaikka ja käsienpesupaikka. Ulkona ruokailupaikkoja on rantaterassilla sekä varjon puolella toinen pöytäryhmä kesän helteisiä hetkiä varten.

Sauna ja laituri

Saunarakennus sijaitsee lammen toisella reunalla. Saunalle vesi tulee kesäaikaan pumpun avulla suoraan hanasta.

Silta saunalle ylittää puron, jonka pienen kosken kohina on varsinkin keväisin ja syksyisin sekä sateiden jälkeen kivan tunnelmallista. Saunan rannalla on laituri ja uintitikkaat.

Kämpän rannalla on jolla, jonka avulla pääsee kätevästi lammelle soutelemaan. Huomioithan jollan painorajoitukset; vain 1-2 henkilöä kerrallaan kyytiin.

Vesi

Kaivon vesi on kirkasta ja puhdasta, vesianalyysi valmistui kesäkuussa 2021. Kaivovesi soveltuu juoma-, talous- ja saunavedeksi. Lammen vesi on humuspitoista, joten sitä emme suosittele saunavedeksi.

Vessa

Metsäkämpällä on kompostoiva uusi rivitalopuucee. Yksi huussi palvelee ja toinen tehokompostoituu aina viikottain. Näin käyttömukavuus paranee entisestään. Entisaikojen ulkohuussit ovat onneksi muisto vain.

Mitä mukaan?

Liinavaatteiden, pyyhkeiden ja laudeliinojen lisäksi voi mukaan pakata myös saunan terassin penkille istuinpyyhkeen ja lattialle jalkapyyhkeen. Saunatakki ja mukavat lipokkaat mökkien välillä liikkumiseen kävelysillalla lisäävät käyttömukavuutta. Pimeään aikaan ovat taskulamput tärkeät. Kumpparit ovat metsässä liikkujalle aina hyvä valinta. Jos tykkäät marjastaa tai sienestää, kannattaa sankot ottaa mukaan. Satokautena saattaa saalista hyvinkin tulla. Työhanskat puitten kantoa varten säästävät käsiä tikuilta. Kamera ja hyvä kirja kannattaa varata mukaan, eikä hullumpi idea ole myöskään noutaa kirjastosta lintu-, sieni- tai muu metsän elämästä kertova opas mukaan.

Olipa kerran pienten Metsäkämppien ryhmä. Ne kaikki sijaitsivat vähän kauempana päätilasta, hevosmatkan päässä. Kämppien malli ja koko vaihteli, mutta ylimääräisiä neliöitä niissä ei juuri ollut. Suurin osa kämpistä rakennettiin sotien jälkeen helpottamaan metsäsavotalla käyntiä.

Tälläkin alueella, missä Metsäkämppä Eräikkuna sijaitsee, oli aikoinaan useita metsäkämppiä. Asutustiloille oli annettu maatilan rakennuspaikan ympäriltä pienempi metsä, josta raivattiin peltoja sitä mukaa, kun voimat antoivat myöten. Varsinainen päämetsä sijaitsi muutaman kilometrin päässä. Talvet olivat välillä hyvinkin kylmiä ja savotalla kulkiessa pelkkää nuotiota parempi oli päästä kämpän tulisijan suojaan lämmittelemään. Välillä kenties yöpymäänkin. Mutta pienuudestaan huolimatta metsäkämpillä oli suuri vastuu. Ne auttoivat pitämään perheet leivänsyrjässä ja mahdollistivat osaltaan maan jälleenrakennuksen. Kyllä se vetää hiljaiseksi vieläkin, kun pysähtyy miettimään. Näistä alkuperäisistä metsäkämpistä ei taida olla montaakaan enää pystyssä. Vuodet ovat vierineet ja metsä ottanut omansa.

Metsän merkitys on suomalaisille ollut aina suuri. Leipää se tuo vieläkin ja nyt auttaa meitä myös selviämään aikamme haasteista tarjoamalla irtiottoa arjesta. Tutkimusten mukaan vointimme paranee metsässä liikkuessamme. Annoimme itsellemme luvan tehdä johtopäätöksen, että hienoja ja tarpeellisia paikkoja nämä metsäkämpät ovat edelleen. Metsät ovat aina kuuluneet suomalaiseen identiteettiin ja nyt pyrimme luomaan jotain uutta, joka mahdollistaa viihtymisen ja rentoutumisen metsässä.

Siispä tervetuloa Metsäkämppä Eräikkunaan! Toivotamme teille rentouttavaa metsälomaa!

Seija ja Eero Raudaskoski

Ota yhteyttä ja varaa