HIGHLAND CATTLE eli YLÄMAANKARJA- vapaana kasvanut

highlander-niityllä

Sydänmaan Highlander –tuotemerkillä tuotettu liha on Highland Cattlen eli Ylämaankarjan, vapaana kasvanutta luomulihaa. Eläimet ovat kasvaneet vapaina omissa laumoissaan, tilavilla laidunmailla. Eläimet ruokitaan korsirehuruokinnalla, eli ovat todellista ”niittysonnia”. Eläimiä pyritään kohtelemaan lempeästi ja rauhallisesti, välttäen turhan stressin tuottamista. Ruokinnalla ja hoidolla pyritään tukemaan eläimen terveyttä. Pihvieläimet kasvavat ja elävät noin 2-3 kertaa pitempään kuin muut vastaavat rodut ennenkuin ne saavuttavat tavoitepainonsa. Tehotuotannosta ei todellakaan voi puhua näiden eläinten kohdalla.

Highland Cattle kuuluu alkuperäisrotuihin ja on kotoisin Skotlannin Ylämailta. Niinpä sen toinen nimi onkin Ylämaankarja. Eläimillä on pitkät, uljaat sarvet ja mahtava, usein silmätkin peittävä ”tukka”. Highlanderin turkissa on pörröinen aluskarva, joka toimii hyvänä lämpöeristeenä ja saa nämä eläimet näyttämään hellyttävän suloisilta. Päällyskarvat ovat pitkiä ja toimivat sadetakin tavoin; kosteus valuu selästä alas kastelematta aluskarvaa. Eläin vaihtaa karvansa keväällä, silloin paksu talvikarva vaihtuu viileämpään ja ohuempaan kesämallistoon. Sen ansiosta Highland Cattle -karja pystyy olemaan vapaana laitumillaan läpi vuoden! Talvelle paksu talviturkki ja kesäksi viileä kesäpeite. Highland Cattle -karja on oikeaa vapaana kasvanutta karjaa – todellinen kotimainen vastine tuontilihalle!

Suomessa rotu on vielä harvinainen, niinpä ostopäätöksellä tuet tämän hellyttävän rodun mahdollisuuksia suomalaisessa maataloudessa, kiitos sinulle siitä!

SYDÄNMAAN HIGHLANDER – vapaana kasvanutta luomua!

myytävät-eläimet

Seija ja Eero Raudaskosken tila sijaitsee lähes Suomen keskipisteessä; Kärsämäen Sydänmaankylällä. Raudaskosken tilalla on noin 170-180 eläimen Highland Cattle –karja. Eläimet kasvavat vapaasti läpi vuoden laidunalueillaan, joissa eläimillä on käytettävissä myös metsälaitumia. Sääsuojat ja lämmitetyt juomakupit mahdollistavat eläinten laiduntamisen läpi vuoden. Eläinten ravinto monipuolistuu, kun ne kesän kasvukaudella voivat nurmen ja korsirehun lisäksi syödä myös metsän antimia.

Koska eläimet soveltuvat hyvin maisemanhoitotöihin, hoitavat laumat myös perinnebiotooppialueita. Eläimet ovat rauhallisia laumaeläimiä, jotka oppivat luottamaan hoitajiinsa ja kotiutuvat kotilaitumilleen. Highland Cattlen kanssa työskennellessä täytyy molemminpuolinen luottamus olla kunnossa – suuri sonni painaa aina paljon, eläimet ovat uskomattoman nopeita ja ketteriä, joten viisas hoitaja vahvistaa eläinten lempeää luonnetta hyvällä kohtelulla.

LUOMULIHA

Sydänmaan Highlander -tuotemerkillä myydään highlanderin luomulihaa. Highland Cattlen liha on arvostettua, terveellistä ja hyvän makuista. Siitä valmistuvat vaativammatkin juhlaruoat ja jauheliha on mureutensa ansiosta myös lasten suosiossa. Highland Cattlen liha sisältää vielä vähemmän rasvaa ja kolesterolia kuin muu naudanliha, mutta enemmän rautaa ja proteiinia.

Highland Cattlen luomueläimet lähtevät tilalta teurastamon kautta leikkaamoon, missä lihat pakataan vakuumipakkauksiin. Maatilalla on kylmäkuljetusauto, jolla varmistetaan kylmäketjun katkeamattomuus asiakkaalle saakka.

Valikoimissamme on jauhelihaa, paistikuutioita ja -suikaleita, pihvejä, paisteja, luuta sisältäviä erikoistuotteita sekä filettä, makkaraa ja kokolihasäilykkeitä.

Jauhelihaa on saatavissa 8% pitoisuudella sekä 2 kg, että 0,6kg pakkauskoossa.  20% jauhelihaa on saatavana 0,6kg:n pakkauskoossa. Jauheliha ei vaadi raakakypsytystä.

Jokaisessa paketissa on päivämäärämerkintä, josta ilmenee lihan säilymisaika paketissa jääkaappilämpötilassa.

Kokoliha kannattaa raakakypsyttää kotona jääkaapissa noin 2 viikkoa. Vakuumipakkauksia ei saa avata kesken raakakypsennyksen! Mikäli pakkaukseen pääsee ilmaa, on liha välittömästi käytettävä tai käsiteltävä.

Highland Cattlen fileet ovat lihan aatelia. Fileet pakataan noin 1 kg vakuumipakkauksiin.

liharuoka1

liharuoka2

liharuoka3!